Djokovič zdolal po päťsetovej bitke del Potra, je vo finále Wimbledonu

06.07.2013 Celý región

Wimbledon 5. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Šampión z roku 2011 si v strhujúcom úvodnom semifinále v zápase výbornej úrovne ako nasadená jednotka poradil s osmičkou "pavúka" Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom po vyše štyriapolhodinovej päťsetovej bitke 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6) a 6:3. V nedeľu bude bojovať o siedmy titul z podujatí veľkej štvorky proti víťazovi duelu medzi domácim Britom Andym Murraym a Poliakom Jerzym Janowiczom.

V prvom sete si Djokovič i del Potro suverénne vyhrávali svoje podania a všetko smerovalo k tajbrejku. V dvanástom geme však Djokovič od stavu 30:0 z pohľadu del Potra získal vďaka skvelej defenzíve štyri fiftíny v rade. V druhom dejstve mal Djokovič za stavu 3:2 k dispozícii štyri brejkbaly, Argentínčan ich všák odvrátil, v ďalšom geme čistou hrou prelomil podanie Djokoviča a vyrovnal stav setov na 1:1. Del Potro dokázal držať s "Nolem" krok v dlhých výmenách od základnej čiary a čoraz viac začal bodovať z obávaného forhendu.

V treťom sete bol Argentínčan, ktorý nastúpil na zápas so zabandážovaným kolenom, bližšie k brejku, no na jeho konci sa tešil Djokovič. Srb za stavu 6:5 síce nevyužil tri setbaly, no v tajbrejku dominoval. Rozhodujúci moment skrátenej hry prišiel za stavu 3:2, keď del Potro pokazil ľahký smeč. Vo štvrtom dejstve Djokovič za stavu 3:3 súpera brejkol, Del Potro však bleskovo kontroval a rozhodnutie opäť padlo až k tajbrejku. V ňom si Djokovič vďaka kvalitnému podaniu i returnom vybudoval náskok 6:4 a mal k dispozícii dva mečbaly, del Potro však skvele zabojoval, získal štyri loptičky v rade a za obrovského aplauzu publika si vynútil piaty set. V ňom sa však vďaka brejku za stavu 4:3 presadil Djokovič, ktorý premenil v deviatom geme po víťaznom bekhendovom longlajne v poradí tretí mečbal. Del Potro napriek semifinálovej prehre dosiahol na tráve All England Clubu svoje doterajšie maximum, jeho životným úspechom zostáva triumf na US Open z roku 2009.

Djokovič po postupe do druhého wimbledonského finále žiaril spokojnosťou. "Bol to jeden z najlepších a najvzrušujúcejších zápasov, ktorého som bol súčasťou. Bolo to veľmi tesné, rozhodlo pár loptičiek. Klobúk dolu pred výkonom del Potra. Juan Martin ukázal, že nie náhodou bol v roku 2009 šampiónom US Open, v dôležitých momentoch dokázal vytasiť zo svojho arzenálu neuveriteľné údery. Bojoval až do poslednej loptičky a predviedol viacero úžasných forhendov. Bol to tenis najvyššej svetovej úrovne. Teší ma, že som to v koncovke zvládol. Teraz si chcem naplno užiť toto víťazstvo, v sobotu začnem potom myslieť na finále," povedal Srb v prvom interview priamo na kurte.

Del Potro po prehre netajil sklamanie. "Bol som tak blízko k postupu do wimbledonského finále. Bol to skvelý zápas. Novak udiera do loptičiek s veľkou razanciou a je radosť pozerať sa na jeho hru. Právom je svetovou jednotkou, napriek tomu som bol dnes blízko k tomu, aby som ho zdolal. Som smutný, že sa mi to nepodarilo," povedal Argentínčan pre akreditované médiá.

dvojhra - muži - semifinále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Juan Martin del Potro (8-Arg.) 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3
 
 
 

Vyberte región